Littekenbehandelingen
Littekens ontstaan na een wond waarbij diepere lagen huid zijn beschadigd. Tijdens het genezingsproces wordt de wond opgevuld met bindweefsel, waarbij een litteken achterblijft. Littekens zijn goed te behandelen, maar zullen zelden helemaal verdwijnen.
Oppervlakkige wonden, waarbij alleen de bovenste huidlaag - de opperhuid - is beschadigd, genezen normaal gesproken zonder litteken. Wordt behalve de opperhuid ook de lederhuid beschadigd, dan ontstaat tijdens het genezingsproces vaak wel een litteken. Diepere wonden kunnen zowel door letsel als door operaties ontstaan, maar ook (ernstige) acne of andere huidziekten laten dikwijls littekens achter. Behalve dat littekens ontsierend zijn en vaak een psychische last vormen, kunnen ze jeuken en pijn doen.
Littekens bestaan grotendeels uit bindweefsel. Bindweefsel, ofwel collageen, is nodig voor de vorming van nieuwe huid. Afhankelijk van de grootte van de wond en het verloop van het genezingsproces kunnen littekens nog bijtrekken en uiteindelijk verdwijnen; dit kan zo'n twee jaar duren. Ze kunnen echter ook verergeren en blijvend worden. Met het ouder worden duurt het langer voordat een wond geneest maar neemt de kans op littekenvorming af.
Behandelwijzen
- Littekenzalven en -crèmes met plantenextracten, zoals edulazalf en vitamine E-crème, en pure aloë vera
- Massagetherapie
- Moxatherapie