Ooracupunctuur/Auriculotherapie

Ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij alleen het oor gebruikt wordt om ziekten op zowel lichamelijk als psychisch niveau te behandelen. Tevens is het een zeer goede ondersteuning bij diverse therapievormen.

De vorm van acupunctuur die wij toepassen is de Franse ooracupunctuur ofwel auriculotherapie. Deze methode is ontwikkeld door Dr. Paul Nogier uit Lyon.Hij heeft uitgevonden dat het oor op een omgekeerde foetus lijkt, met vaste plaatsen en punten. Door die punter te prikkelen kun je direct een positieve invloed uitoefenenen op organen, gewrichten en mechanismen.

Soms moet er meer ingezet/besproken worden als er meer zaken een rol spelen, zoal bv. als iemand wil stoppen met roken dan moet het lichaam ontgift worden, de stofwisseling moet optimaal blijven zodat de behoeft aan nicotine verdwijnt. En zo zijn er nog een aantal zaken belangrijk om de strijd tegen de sigaret te winnen. Een combinatie van punten kan in zo'n geval een oplossing zijn. Ook kunnen we gebruik maken van zogenaamde verblijfsnaaldjes, dit zijn kleine naalsdjes die oppervlakkig in de huid gestoken worden en die gedurende een bepaalde tijd mogen blijven zitten, evt afgedekt met een pleistertje.

Er wordt gewerkt met steriele wegwerpnaalden, voor elke behandeling maken we het oor schoon met alcohol dus de kans op ontstekingen is minimaal.

Vaak wordt gedacht dat het inzetten van de naalden pijnlijk is, maar dat valt mee. Alleen wanneer een klacht heel acuut is of wanneer een orgaan of functie duidelijk verstoord is kan het gevoelig zijn. Zo gauw de klacht minder wordt zal ook de gevoeligheid in het oor minder zijn.

Is er angst voor naalden dan gebruiken we pleisters met korreltjes eronder. De pleisters die een naaldje, magneet of korreltje op zijn plaats houden zijn dermatologisch getest, ze ademen en vormen geen belasting voor de huid, men kan ermee douchen, sporten en zelfs zwemmen is toegestaan.

Met succes wordt de ooracupunctuur veelal ingezet voor gewichtsreductie, anti-roken, slapeloosheid, hoofdpijn, en depressie.