Moxabehandeling

Moxa is bijvoetkruid, bij ontsteking verbrandt het heel langzaam en zeer heet tot 200 graden. Het voelt aangenaam en ontspannend. Het wordt al eeuwen lang gebruikt in Oosterse landen die ongeveer hetzelfde klimaat hebben als wij hier.
Er zijn verschillende soorten moxa: losse, om te kleven, moxa stick en de smokeless moxa stick.

Een moxa behandeling is een alternatieve methode. Ik werk met zowel de smokeless moxa stick om geur en rook te beperken als met de moxa doe rookt. De stick wordt aangestoken tot deze zijn warmte afgeeft. De behandeling met moxa duurt steeds maximum 20 minuten of tot wanneer de plek rood word en max. 3 maal per week. Deze warmte voelt heerlijk. aan en warmt de koude plaatsen van het lichaam op. Het werkt op de plaats zelf maar gaat door het hele lichaam.

Voor een moxa behandeling worden alle contra indicaties nog eens specifiek met u doorgenomen om problemen te voorkomen. 

Indicaties

Bij koude delen van het lichaam, pijn in spieren door koude, pijn door verkramping, slechte doorbloeding, blokkering in energiestroom, stijve spieren, koude handen of voeten, winterhanden, verharding van spieren/pezen/gewrichten.
Litteken behandeling. Als wond volledig is genezen: ontstoren van litteken, versoepelen litteken, gevoelloosheid verbeteren.
Bij reuma, als er geen zwelling of ontsteking is en enkel met toelating van de behandelende arts

Contra indicaties

Als je  last hebt van hoofdpijn, hoge bloeddruk of koorts juist voor of op het moment van de behandeling, dan mag de therapie niet doorgaan.
Hoge bloeddruk, hartkloppingen, uitputting.
Als een persoon van nature reeds een warme persoon is ( drukdoende, roodheid, altijd warm hebben).
Bij zwelling, ontstekingen, steenpuisten, infecties, roodheid, op of in de buurt van spataders.
Bij alcohol- en/of drugsgebruik.

Bij zwangerschap is moxa therapie verboden. Enkel op het einde van de zwangerschap en bij stuitligging kan een acupunctuurpunt aan de kleine teen behandeld worden. Enkel in overleg met de behandelend arts.